Zkonzumování největšího množství extrémně pálivých chilli papriček

V průběhu 10 minut snědl 13 kusů chilli papriček Trinidad Moruga Scorpion Red s pálivostí 2 009 231 SHU.
Radim Řehůřek z Radošova dokázal v průběhu časového limitu 10 minut sníst 13 kusů chilli papriček s názvem Trinidad Moruga Scorpion Red (pálivost: 2 009 231 SHU) o celkové hmotnosti 93 gramů. V průběhu pokusu nebylo povoleno papriky nijak zapíjet ani zajídat a po uplynutí limitu komisaři po dobu 30minutové tzv. karantény nadále sledovali rekordmana a teprve poté mohli konstatovat zdárný průběh a uznání rekordu.
Radim Řehůřek trpí onemocněním, kvůli němuž postupně ztrácí zrak, přichází o sluch a má i problémy s rovnováhou (Usherův syndrom). Konzumace pálivých chilli papriček dráždí nervová zakončení a rekordmanovi v souvislosti s nemocí jejich pravidelné pojídání prospívá.
Počin byl zaregistrován do České databanky rekordů dne 19. listopadu 2020 v rámci tiskové konference Agentury Dobrý den, provozující Muzeum rekordů a kuriozit Pelhřimov.
Papričky (rod Capsicum) obsahují látku kapsaicin, která je pro člověka i jiné savce dráždivá a vyvolává při styku pocit pálení v každé jejich tkáni. Pálivost paprik se měří Scovilleho stupnicí, přičemž počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) odpovídá přítomnému množství kapsaicinu.
Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu 0. Naproti tomu paprička habanero má pálivost 300 000 a více SHU, to znamená že přestává pálit až když je v roztoku zředěna 300000krát vodou.
Feferonky mívají okolo 1000 SHU, omáčka Tabasco 2,5 – 5 tisíc SHU a nejpálivější chilli paprička světa, Carolina Reaper, má 2 200 000 SHU. I tu rekordman běžně konzumuje, ale její pálivost není v jednotlivých vzorcích tak stabilní jako u druhé nejpálivější papričky Trinidad Moruga Scorpion (použité při rekordním výkonu).
Radim Řehůřek na YouTube